Modul de lucru

Fiecare zi poate fi un nou început. Vă urez un cald bine ați venit pe acest site. Discutând despre dificultățile prin care treceți în sedințele de consiliere și psihoterapie puteți dobândi/conștientiza o nouă perspectivă asupra situației în care vă aflați; puteți dezvolta un sentiment crescut al controlului alegerilor personale și un sentiment intens de contact afectiv cu dumneavoastră înșivă și cu ceilalți.

Cum fac o programare?

Dacă mă veți contacta ca un prim pas în vederea unei psihoterapii, consiliere sau doar a unei evaluări psihologice, vom discuta mai întâi la telefon pentru a înțelege pe scurt situația în care vă aflați, problema cu care vă confruntați și eventual, să stabilim o întrevedere după un orar care să corespundă atât programului dumneavoastră cât și agendei mele. Din acest motiv, programările pentru consiliere și psihoterapie (față în față sau online) se fac numai telefonic .

Dacă nu vă pot răspunde în momentul când mă veți suna, vă voi apela eu imediat ce voi deveni disponibil.

Prima ședință… Primele întrevederi…

Prima ședință vă va da posibilitatea să vorbiți deschis despre situația în care vă aflați într-o atmosferă liniștită, comfortabilă și în deplină confidențialitate. În funcție de natura problemei dumneavoastră pot fi necesare câteva întâlniri preliminare (maxim 3-5 ședințe) unde avem timpul să explorăm situația ceva mai în profunzime, să evaluez natura problemei, gravitatea ei, să raspund întrebărilor dumneavoastră și să stabilim ce ați dori să obțineti în urma psihoterapiei/consilierii.

În funcție de problemă, vă voi recomanda programul pe care consider că ar putea-o soluționa și vom discuta despre metoda terapeutică de lucru.Dumneavoastră, aveți posibilitatea să vă faceți o părere despre abordarea propusă, să evaluați măsura în care această abordare este ceea ce căutați și dacă se potrivește nevoilor și personalității dumneavoastră înainte de a decide dacă vom lucra sau nu împreună.

Dacă dumneavoastră considerați că metoda mea de lucru vă va fi de ajutor și vom putea lucra împreună, vom merge mai departe și vom stabili programul ședințelor viitoare și al demersului/contractului terapeutic (cadrul ședințelor de consiliere/psihoterapie).

Cadrul/contractul terapeutic constă dintr-un set de reguli cu rolul de a asigura buna desfășurare a procesului terapeutic și însumează urmatoarele aspecte:

  • programarea ședințelor, durata, frecvența și costul lor
  • reglementarea situațiilor când pacientul/clientul absentează de la ședințele de terapie
  • metodele folosite (regula asociației libere de idei, dacă se va lucra sau nu și cu alte persoane din familie etc…)
  • durata procesului de consiliere/psihoterapie (demers scurt sau lung)
  • modalitățile de lucru (individual sau de grup)

Cadrul terapeutic, așa cum este el conceput prin regulile sale are rolul de a încadra acest proces în viața dumneavoastră cotidiană. La interiorul lui se constituie un loc de maximă libertate psihică în registrul gândirii , al simțirii și al vorbirii, ce favorizează inițierea unor conexiuni psihice și instaurarea unui mod particular de a înțelege psihismul propriu. Prin rigurozitatea și fermitatea regulilor sale (ce vor fi discutate și agreate cu dumneavoastră) el sporește sentimentul de siguranță în momentele emoționale dificile care vor ieși la suprafață în ședințe și are efect structurant al proceselor psihice în procesul de vindecare și schimbare.

Procesul terapeutic

Ședința:

Ședința constă într-o conversație, în care să puteți spune orice vă trece prin minte într-o manieră necenzurată și în deplină confidențialitate. Vom putea discuta față în față sau dumneavoastră ca pacient(ă) veți sta întins(ă) pe canapea/divan, ședința durează 45 de minute și în acest timp veți putea să-mi comunicați lucruri de orice fel vă vor trece prin minte și prin suflet, indiferent de cât de ciudat ar suna ele. În spatele acestor lucruri verbalizate se pot conștientiza semnificații importante pentru procesul schimbării, de aceea este important ca ele să fie verbalizate cu sinceritate și analizate împreună în ședințe.

Eu voi răspunde cerințelor dumneavoastră informaționale și emoționale într-o manieră constructivă și non-critică. Câteodată fluxul discuției va curge, alteori în ședință se va așterne tăcerea. Ocazional, voi sugera lucrul folosind alte intrumente în locul cuvintelor (hârtie, creioane…etc, în situația lucrului cu copiii) sau prin îndreptarea atenției asupra a ceea ce simțiti în corp ca senzație fizică. Este dificil să fiu mai specific de atât, deoarece procesul depinde în mare măsură de emoțiile aduse de dumneavoastră în ședințe, de obiectivele pe care le stabilim pentru lucrul împreună și de modul în care personalitățile noastre interacționează. Aceasta face ca fiecare discuție să fie unică în felul ei și natura particulară a interacțiilor în ședințe să conducă mai departe fluxul discuției.

Durata procesului terapeutic:

Psihoterapia psihanalitică este o metodă terapeutică bazată pe înţelegerea cauzei problemelor psihologice cu care vă confruntați, făcând o analiză a inconştientului. Ea privește simptomul ca o expresie a unei cauze inconștiente a cărei cunoaștere, analiză și înțelegere duce la o schimbare profundă sau la o vindecare.

Dumneavoastră aduceți în ședințe conținutul afectiv și cognitiv al suferinței în care vă găsiți iar eu vă voi ajuta să dezlegați sensurile inconștiente ale acestora, contribuind la o înțelegere profundă a minții și sufletului dumneavoastră, a tiparelor de gândire și comportament, pentru o adaptare mai bună în viață. Din acest motiv, pentru realizarea unei schimbări semnificative la nivel afectiv, cognitiv și comportamental demersul terapeutic trebuie făcut sistematic, pas cu pas, riguros și susținut, pe o durată mai mare de timp. Consistența și profunzimea procesului este dată și de frecvența crescută a ședințelor (de la1 până la 4 pe săptămână) și eficiența este direct proporțională cu această frecvență. O frecvență mică (1 ședință pe săptămână) este specifică mai degrabă unei terapii suportive, de susținere emoțională decât unei terapii psihanalitice de explorare (a cauzelor si motivelor inconștiente). În aceeași măsură sunt și beneficiile obținute în urma explorării cauzelor, o explorare consistentă și de profunzime aduce o cunoaștere mai bună a lor și implicit o capacitate mai bună de gestionare și adaptare.

Beneficiile obținute după un astfel de demers explorator sunt așadar dincolo de dispariția simptomelor, ele aducând o mai bună autocunoaștere, adaptare și relaționare. Și în situația unei frecvențe reduse pot fi obținute beneficii semnificative, însă durata procesului este semnificativ mai lungă în timp. Această frecvență redusă presupune însă existența unui aparat psihic suficient de bine structurat al pacientului/clientului, pentru a se putea susține emoțional singur în perioadele dintre ședințele de terapie. Durata procesului este așadar diferită de la o persoană la alta (de la 6 luni la câțiva ani) în funcție de natura problemei cu care se confruntă, de aceea nimeni nu poate aprecia exact numărul de ședințe necesar pentru înțelegerea și rezolvarea problemelor de ordin psihologic.

Pentru fiecare pacient terapia se termină în momentul în care acesta consideră că poate funcţiona mulţumitor fără ajutorul terapeutului.

Există și situații mai simple, în care un numar mai mic de ședințe de consiliere cu scop educativ pot fi suficiente, centrate pe situația din prezent pentru a învăța pacientul câteva strategii de adaptare/copying la situația în care se află.

Încheierea terapiei:
Dacă contractul terapeutic discutat și stabilit inițial împreună se încheie sau obiectivul terapiei agreat anterior a fost atins, o notificare de cel puțin 4 săptămâni ar fi de dorit înaintea încheierii ședințelor, pentru a putea face o revizuire a activității terapeutice parcurse și a lucrului împreună. Acest demers de încheiere este necesar pentru a încheia într-o manieră corespunzatoare procesul și relația terapeutică dintre mine și dumneavoasatră.

Psihoterapie/ Consiliere online

Dacă locuiți în altă țară sau în afara Bucureștiului și ați dori o consultație sau o terapie, putem realiza acest lucru prin telefon sau printr-un sistem de teleconferință tip Skype. Astfel puteți beneficia de avantajele unei terapii fără să renunțați la alte activități zilnice.Toate datele rămân absolut confidențiale, de la datele personale până la discuțiile cu mine purtate în cadrul siteului.

Dacă aveți o cameră web la calculatorul dumneavoastră ne vom putea vedea în timp real, ceea ce consider ca fiind mult mai benefic procesului terapeutic. Puteți utiliza aplicația Skype pe care o puteți descărca de pe www.skype.com. Pentru detalii, contactați-mă prin e-mail sau telefonic.

Confidențialitate

Toate subiectele pe care le vom discuta în ședințele de terapie sau consiliere, ca și datele dumneavoastră de identitate rămân confidențiale, protejate de relația profesională dintre mine ca profesionist și dumneavoastră ca pacient/client.

Nu voi furniza informații fără acordul dumneavoastră, decât dacă sunt obligat prin lege. În această situație, orice acțiune pe care o voi întreprinde va fi discutată din respect mai întâi cu dumneavoastră.

Puneți o întrebare

Dacă doriți să puneți o întrebare vă voi răspunde în cel mult 48 de ore. Acest răspuns nu se constituie într-un demers terapeutic și poate fi continuat printr-o consiliere/psihoterapie online sau față în față în cabinet.